به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، آرش آصفی بازیگر فیلم سینمایی «رستاخیز» در گفتگو با پایگاه خبری - تحلیلی سینمای ایران (سوره سینما) با اشاره به راهکارهای عملیاتی در ترویج کتابخوانی، بیان کرد: یکی از کارهایی که عمدتاً در کشورهای توسعهیافته در این زمینه صورت میگیرد، استفاده از ظرفیتهای فضای شهری برای توسعه کتابخوانی است. در برخی از کشورها که اتفاقاً آمار کتابخوانی آنها بالاست، مسئولین به جای استفاده از بنرهای خشک و بیروح که حاوی پیامهای اخلاقی برای کتابخوانی است، آستینها را بالا میزنند تا با اجرای طرحهای مختلف، به میزان کتابخوانی در کشورشان بیفزایند. موضوعی که کمتر در فضای شهرهای ایران دیده میشود.
وی افزود: خانواده به عنوان نهاد اولیه تعلیم و تربیت، نقش بسیارتاثیرگذاری در رویکرد کودکان به مطالعه دارد، به گونهای که نقش والدین و به خصوص مادر به لحاظ برخورد و ارتباط بیشتر با کودک درتقویت عادت مطالعه و ترویج کتابخوانی بیبدیل است. برنامهریزی برای توسعه کتابخوانی باید دقیق و مناسب انتخاب شود.
آصفی اضافه کرد: ایجاد امکانات مناسب در منزل، تشویق فرزندان به مطالعه، تهیه کتابها و مجلات مفید برای کودکان و دادن جایگاه خاص به مقوله کتاب و مطالعه در خانه از جمله اقداماتی است که میتواند در ایجاد انگیزه مطالعه در کودکان مؤثر باشد. همچنین انتخاب کتاب مناسب برای کودکان، قصه گویی و کتابخوانی، آشنا کردن آنها با مشاهیر ادب و هنر و ایجاد کتابخانه خانگی از دیگر راهکارهای علاقهمند کردن فرزندان به مطالعه است.
این بازیگر در ادامه بیان کرد: مکتوبات و در رأس آنها کتاب، محصول تجربههای بشری و آموخته های دراز مدت انسان بوده، و سهم غیر قابل انکاری در انتقال دانش ها و فرهنگ داشته است. کتاب و کتابخوانی و میزان گرایش به مطالعه، امروزه یکی از شاخصهای توسعه هر جامعهای به شمار میرود. اما با این وجود بررسیها نشان میدهد علیرغم توصیهها و اقدامات مختلف، هنوز فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در ایران از وضع مطلوب دور است. دلایل زیادی برای این امر عنوان شده؛ از جمله: عدم جدیت نهادهای مختلف از خانواده و نظام آموزشی گرفته تا دولت و رسانههای ارتباط جمعی و همچنین نقش غیرقابل انکار مسائل اقتصادی و فرهنگی در میزان توجه و تمایل افراد به مطالعه.
آصفی در پایان نقش نهاد کتابخانهها را در افزایش سرانه مطالعه مؤثر و مهم دانست و اظهار کرد: کتابخانهها فضای خوبی را در اختیار مردم قرار میدهند و نقش بسزایی در ترویج مطالعه میان افراد و خانوادهها بر عهده دارند. نهاد کتابخانههای عمومی فراتر از حد انتظار تلاش بسیاری را در اقصی نقاط این سرزمین برای فرهنگ سازی کتابخوانی انجام داده است. احساس میکنم نهاد کتابخانهها یکی از متولیان و دلسوزان اصلی کتاب و کتابخوانی در کشور است. امیدوارم این نهاد مثل گذشته در مسیر خود موفق باشد.